Zavřít
Kategorie
Kontaktujte nás:
Global Filament s.r.o
Teslova 1129/2
Ostrava
70200
Česká Republika

Petr Machala
+420 725 263 474
info-zavinac-refraktometr-eshop.cz
Socialní sítě

 

Udělte nám recenzi

 Nebudeme Vás nikdy

obtěžovat s různymi dotazníky

(heureka atd)

...ale rádi uvítáme

Vaše názory!

napište nám recenzi:

RECENZE GOOGLE

Copyright ©

Veškerý obsah

těchto webových

stránek je chráněn

autorským právem.

Není dovoleno 

kopírovat jakýkoliv

obsah stránek. 

Stupnice vyvinuty v naší

společnosti, jsou autorským

právem značky

Refraktometr®

a vztahuje se na ně

právní ochrana registrovaných

technických řešení.

 §   Copyright ©

refraktometr-eshop.cz  

 

ZBYTKOVÝ CUKR V KVASU PŘED PÁLENÍM


Zbytkový cukr v kvasu před pálením: Proč je důležité znát jeho skutečnou hodnotu?

Pokud se věnujete výrobě destilátů nebo domácích ovocných šťáv, pravděpodobně jste se již setkali s pojmem zbytkový cukr v kvasu před pálením. Správné určení jeho množství je klíčem k dokonalému kvašení a výslednému produktu. Pojďme si podrobněji vysvětlit, jak funguje měření zbytkového cukru, co jsou necukerné látky a jaké nástroje vám mohou pomoci.

Necukerné látky: Co to je a proč na nich záleží?

Necukerné látky jsou veškeré látky obsažené v ovocných šťávách nebo kvasu, které nejsou cukry, ale ovlivňují výsledky měření. Jejich množství se liší podle druhu ovoce. Například švestky obsahují více necukerných látek než jablka.

Při měření cukernatosti je důležité tyto necukerné látky odečítat, aby byl výsledek co nejpřesnější. Používáte-li cukroměr se stupnicí ČNM, necukerné látky jsou již odečteny v průměrné výši. U refraktometru je však třeba provést individuální korekci na základě konkrétního druhu ovoce.

Měření pomocí refraktometru: Jak na to?

Refraktometr je nástroj, který měří obsah cukru ve vodných roztocích, obvykle vyjádřený v procentech Brix (%Brix). Tento údaj ukazuje, kolik gramů cukru je rozpuštěno ve 100 ml vody. U ovocných šťáv, které obsahují i necukerné látky, je však hodnota Brix vyšší, než odpovídá skutečnému obsahu cukru. Proto je nutné odečíst procento necukerných látek podle druhu ovoce.

Příklad měření u švestek:

Naměříte-li refraktometrem 5 % Brix u kvasu ze švestek, musíte odečíst 4 % (hodnota necukerných látek pro švestky).

  • Naměřená hodnota: 5 % Brix

  • Látky necukerné: 4 %

  • Skutečný obsah cukru: 1 % (5 % - 4 % = 1 %)

Přístroje pro měření cukernatosti

  • Refraktometr REF32-M nebo REF32-lite: Měří cukernatost v jednotkách Brix. Hodí se pro rychlé orientační měření, ale vyžaduje manuální odečet necukerných látek.

  • Refraktometr RHX32-MS: Tento přístroj měří obsah čistých zkvasitelných cukrů a výsledek udává přímo v jednotkách °CK. Díky uživatelskému nastavení dokáže automaticky odečítat necukerné podíly, což zjednodušuje práci.

Tabulka pro korekci necukerných látek podle ovoce

Pro usnadnění měření vám přinášíme přehled hodnot necukerných látek u různých druhů ovoce:

 

Proč je přesné měření důležité?

Závěrem, ať už měříte cukernatost tradičním cukroměrem nebo moderním refraktometrem, nezapomeňte na důležitost korekce na necukerné látky. Přesné měření vám zajistí nejen lepší výsledky, ale i větší radost z kvality domácí výroby destilátů.

Nákupní košík eshop-basket
tick Zboží bylo přidáno
Váš nákupní košík je prázdný.
Položek: 0 ks
Celkem s DPH: 0 Kč

Nákupní košík
╰➤ AKCE ↘︎ %
6 560,33 Kč bez DPH
8 480 Kč 7 938 Kč

2 000 Kč bez DPH
2 680 Kč 2 420 Kč

Novinka

Parametrické vyhledávání

u sortimentu

Kvasnic a enzymů

Ať chutná lépe, jak vizovice!

Doporučujeme:
100 Kč bez DPH
112 Kč
32,23 Kč bez DPH
39 Kč
211,57 Kč bez DPH
256 Kč
Najdete nás na facebooku
Refraktometr® Est.2012

Originál je jen jeden!

A ten náš od roku 2012...

Kvalita,

po které toužíte.

Hodnota,

kterou si zasloužíte.

 

Nahoru