Zavřít
Kategorie
Kontaktujte nás:
Global Filament s.r.o
Teslova 1129/2
Ostrava
70200
Česká Republika

Petr Machala
+420 725 263 474
info-zavinac-refraktometr-eshop.cz
Socialní sítě

 

Udělte nám recenzi

 Nebudeme Vás nikdy

obtěžovat s různymi dotazníky

(heureka atd)

...ale rádi uvítáme

Vaše názory!

napište nám recenzi:

RECENZE GOOGLE

Copyright ©

Veškerý obsah

těchto webových

stránek je chráněn

autorským právem.

Není dovoleno 

kopírovat jakýkoliv

obsah stránek. 

Stupnice vyvinuty v naší

společnosti, jsou autorským

právem značky

Refraktometr®

a vztahuje se na ně

právní ochrana registrovaných

technických řešení.

 §   Copyright ©

refraktometr-eshop.cz  

 

ŠVESTKOVÝ DRUHÁK Z VÝPALKU


Jak na druhák ze švestkového výpalku po destilaci

Po destilaci švestkového kvasu často vzniká otázka, co s výpalkem, který zůstane v kotli. Tento vedlejší produkt destilace lze efektivně využít k výrobě takzvaného "druháku", což je opětovný kvas z výpalku. V tomto článku si projdeme hlavní kroky k přípravě druháku, aby byl výsledek co nejlepší.

1. Docukrování výpalku

Výpalek obsahuje zbytky cukrů, ale jejich množství není dostatečné pro kvalitní fermentaci. Pro obnovení procesu kvašení je nutné docukrovat výpalek tak, aby obsah cukru dosáhl minimálně 28 gramů na litr. Toho dosáhnete přidáním rozpuštěného cukru. Dávku cukru je dobré zkontrolovat pomocí refraktometru na kvas, aby byla hodnota optimální.

2. Zajištění správné teploty

Pro úspěšné kvašení je klíčové, aby byl kvas co nejvíce oteplen. Ideální teplota kvašení se pohybuje mezi 20 a 25 °C. Pokud je teplota příliš nízká, proces kvašení se zpomalí nebo úplně zastaví. Výpalek je proto nutné zahřát alespoň na začátku optimální teplotu (aktivní kvas již produkuje teplo sám)

3. Příprava zákvasu

Kvalitní zákvas je základ úspěšného druháku. Připravte jej tak, že v teplé vodě (25 °C) rozmícháte cukr a přidáte speciální lihovarské kvasinky určené pro ovocné kvasy. Tento roztok nechte několik hodin aktivovat, dokud nezačne pěnit. Aktivní zákvas poté přidejte do výpalku. Použití vhodných kvasinek zajistí lepší fermentaci a vyšší výtěžnost alkoholu. Pro získaní maximalního aroma z výpalku, je vhodné před přidáním kvasinek kvas ošetřit enzymy pektinázy určené pro kvasný proces.

Postup fermentace

Po přidání zákvasu nechte druhák kvasit v uzavřené nádobě vybavené kvasnou zátkou, která zabrání přístupu vzduchu a zároveň umožní únik oxidu uhličitého. Průběžně kontrolujte teplotu a obsah cukru. Pokud fermentace probíhá správně, druhák by měl být hotový za 2–4 týdny.

Výhody druháku

  • Maximální využití surovin a výsledek shodný s komerčními destiláty.

  • Výpalky stále obsahují aromatické látky, které lze využít a obohatí výsledný destilát.

Výroba druháku je skvělý způsob, jak plně využít potenciál švestek. Pokud dodržíte výše uvedené kroky, získáte kvalitní kvas, který lze znovu destilovat a vytvořit z něj výborný destilát.

 
Naměřená hodnota BrixPotřebné docukrování na 1 L
1 270g
2 260g
3 250g
4 240g
5 230g
6 220g
7 210g
8 200g
9 190g
10 180g
11 170g
12 160g
13 150g
14 140g
15 130g
16 120g
17 110g
18 100g
19 90g
20 80g
Nákupní košík eshop-basket
tick Zboží bylo přidáno
Váš nákupní košík je prázdný.
Položek: 0 ks
Celkem s DPH: 0 Kč

Nákupní košík
╰➤ AKCE ↘︎ %
2 000 Kč bez DPH
2 680 Kč 2 420 Kč

6 560,33 Kč bez DPH
8 480 Kč 7 938 Kč

Novinka

Parametrické vyhledávání

u sortimentu

Kvasnic a enzymů

Ať chutná lépe, jak vizovice!

Doporučujeme:
100 Kč bez DPH
112 Kč
32,23 Kč bez DPH
39 Kč
211,57 Kč bez DPH
256 Kč
Najdete nás na facebooku
Refraktometr® Est.2012

Originál je jen jeden!

A ten náš od roku 2012...

Kvalita,

po které toužíte.

Hodnota,

kterou si zasloužíte.

 

Nahoru