Zavřít
Kategorie
Kontaktujte nás:
Global Filament s.r.o
Teslova 1129/2
Ostrava
70200
Česká Republika

Petr Machala
+420 725 263 474
info-zavinac-refraktometr-eshop.cz
Socialní sítě

 

Udělte nám recenzi

 Nebudeme Vás nikdy

obtěžovat s různymi dotazníky

(heureka atd)

...ale rádi uvítáme

Vaše názory!

napište nám recenzi:

RECENZE GOOGLE

Copyright ©

Veškerý obsah

těchto webových

stránek je chráněn

autorským právem.

Není dovoleno 

kopírovat jakýkoliv

obsah stránek. 

Stupnice vyvinuty v naší

společnosti, jsou autorským

právem značky

Refraktometr®

a vztahuje se na ně

právní ochrana registrovaných

technických řešení.

 §   Copyright ©

refraktometr-eshop.cz  

 

REFRAKTOMETR NA MED – NÁVOD K POUŽITÍ


Refraktometr na med – návod k použití

Refraktometr je nepostradatelným nástrojem pro včelaře a výrobce medu, kteří chtějí přesně určit obsah vody v medu. Optimální hodnota obsahu vody je klíčová pro kvalitu a skladovatelnost medu. Tento návod vám pomůže správně používat refraktometr k dosažení přesných výsledků.


1. Princip fungování refraktometru

Refraktometr měří index lomu světla v kapalině, což umožňuje stanovit procentuální obsah vody v medu. Vysoký obsah vody může způsobit fermentaci medu, proto je důležité tuto hodnotu kontrolovat.


2. Jak kalibrovat refraktometr na med?

Před každým použitím je nutné přístroj správně zkalibrovat, aby výsledky měření byly přesné.

Postup kalibrace:

  1. Ujistěte se, že refraktometr má pokojovou teplotu.

  2. Naneste na hranol několik kapek destilované vody nebo kalibračního roztoku s definovaným indexem lomu.

  3. Zavřete krycí destičku a počkejte několik sekund, než se tekutina rovnoměrně rozprostře.

  4. Podívejte se do okuláru a nastavte kalibrační šroub tak, aby stupnice ukazovala nominální hodnotu kalibračního roztoku.

  5. Osušte hranol čistým hadříkem.


3. Jak pracovat s refraktometrem?

Postup měření:

  1. Očistěte optický hranol a krycí destičku suchým a čistým hadříkem.

  2. Naneste malé množství tekutého medu na hranol (postačí 1–2 kapky).

  3. Zavřete krycí destičku a ujistěte se, že se med rovnoměrně rozprostřel bez vzduchových bublin.

  4. Podívejte se do okuláru proti zdroji světla a odečtěte hodnotu na stupnici.

  5. Po měření hranol očistěte hadříkem nebo jemně opláchněte vodou.


4. Jak se měří kvalita medu?

Kvalita medu je určována nejen jeho chutí a barvou, ale také fyzikálními vlastnostmi, jako je obsah vody. Pro měření obsahu vody v medu slouží refraktometr, který umožňuje přesně zjistit jeho hodnotu.

Přípustný obsah vody v medu:

  • Evropské normy stanovují maximální obsah vody v medu na 20 %.

  • Norma "Český med" je přísnější a omezuje obsah vody na 18 %.

  • Zralý med má obvykle obsah vody pod 18 %.

  • Med s obsahem vody nad 20 % je náchylný ke kvašení.

  • Kritická hranice, kdy med začne kvasit, je 21 % vody.

Ujistěte se že přístroj má automatickou teplotní kompenzaci , Pokud naměříte například 18,4 % při teplotě 25 °C, a nemáte refraktometr na med s teplotní kompenzací tak skutečný obsah vody v medu je 18 %.


5. Co obsahuje včelí med?

Včelí med je přírodní produkt složený především z cukrů, vody a dalších cenných látek.

Hlavní složky medu:

  • Cukry (70–80 %) – hlavně fruktóza (38 %) a glukóza (31 %), které určují sladkost a krystalizaci medu.

  • Voda (15–20 %) – její množství ovlivňuje konzistenci a trvanlivost medu.

  • Enzymy – jako invertáza, amyláza a glukooxidáza, které pomáhají přeměňovat složité cukry.

  • Minerály a stopové prvky – draslík, vápník, železo, hořčík a další.

  • Vitamíny – zejména vitamíny skupiny B (B1, B2, B3, B5, B6) a malé množství vitamínu C.

  • Aminokyseliny a bílkoviny – které přispívají k nutriční hodnotě medu.

  • Antioxidanty – polyfenoly a flavonoidy, které mají pozitivní vliv na zdraví.

  • Organické kyseliny – jako kyselina glukonová, která ovlivňuje chuť a stabilitu medu.


6. Obsah vody v medu a výsledná hmotnost

Obsah vody v medu má přímý vliv na jeho hustotu a výslednou hmotnost jednoho litru při teplotě 20 °C. Níže uvedená tabulka uvádí vztah mezi obsahem vody a hustotou medu:

Obsah vody (%)Hmotnost 1 litru medu (kg)
13 % 1,4457
14 % 1,4404
15 % 1,4350
16 % 1,4295
17 % 1,4237
18 % 1,4171
19 % 1,4101
20 % 1,4027
21 % 1,3950

Tato data jsou užitečná při určování kvality medu, jeho skladování a obchodování. Čím nižší je obsah vody, tím vyšší je hustota medu a tím méně je náchylný ke kvašení.


7. Jak seřídit refraktometr?

Pokud zjistíte, že refraktometr poskytuje nepřesné hodnoty, je nutné jej seřídit. Postup je stejný jako kalibrace:

  1. Použijte kalibrační roztok.

  2. Nastavte přístroj na nominální hodnotu pomocí kalibračního šroubu.

  3. Po seřízení refraktometr znovu ověřte dalším měřením kalibračního roztoku.


8. Údržba a skladování refraktometru

  • Refraktometr skladujte v suchém a čistém prostředí.

  • Po každém použití jej očistěte, aby se zabránilo znečištění a zkreslení výsledků.

  • Neponořujte celý přístroj do vody, aby nedošlo k jeho poškození.


Závěr

Používání refraktometru je jednoduché a umožňuje přesnou kontrolu kvality medu. Dodržování správných postupů kalibrace a měření zajistí, že získané hodnoty budou spolehlivé a pomohou udržet vysokou kvalitu vašeho medu.

Nákupní košík eshop-basket
tick Zboží bylo přidáno
Váš nákupní košík je prázdný.
Položek: 0 ks
Celkem s DPH: 0 Kč

Nákupní košík
╰➤ AKCE ↘︎ %
2 000 Kč bez DPH
2 680 Kč 2 420 Kč

6 560,33 Kč bez DPH
8 480 Kč 7 938 Kč

Novinka

Parametrické vyhledávání

u sortimentu

Kvasnic a enzymů

Ať chutná lépe, jak vizovice!

Doporučujeme:
100 Kč bez DPH
112 Kč
32,23 Kč bez DPH
39 Kč
211,57 Kč bez DPH
256 Kč
Najdete nás na facebooku
Refraktometr® Est.2012

Originál je jen jeden!

A ten náš od roku 2012...

Kvalita,

po které toužíte.

Hodnota,

kterou si zasloužíte.

 

Nahoru