Zavřít
Kategorie
Kontaktujte nás:
Global Filament s.r.o
Teslova 1129/2
Ostrava
70200
Česká Republika

Petr Machala
+420 725 263 474
info-zavinac-refraktometr-eshop.cz
Socialní sítě

 

Udělte nám recenzi

 Nebudeme Vás nikdy

obtěžovat s různymi dotazníky

(heureka atd)

...ale rádi uvítáme

Vaše názory!

napište nám recenzi:

RECENZE GOOGLE

Copyright ©

Veškerý obsah

těchto webových

stránek je chráněn

autorským právem.

Není dovoleno 

kopírovat jakýkoliv

obsah stránek. 

Stupnice vyvinuty v naší

společnosti, jsou autorským

právem značky

Refraktometr®

a vztahuje se na ně

právní ochrana registrovaných

technických řešení.

 §   Copyright ©

refraktometr-eshop.cz  

 

PŘEPOČET BRIX NA CUKR


Přepočet Brix na cukernatost: Jak správně pochopit měření v těchto stupních Brix?

Měření cukernatosti je klíčové při výrobě ovocných kvasů, moštů, vín či jiných fermentovaných produktů. Jednotka „Brix“ je nejčastější metodou, jak měřit obsah cukru v kapalině. Co ale vlastně Brix znamená a jak jej přepočítáme na cukernatost v praxi? Tento článek Vám pomůže s pochopením a praktickým použitím měření v jednotkách Brix.


Co je jednotka Brix?

Jednotka Brix (°Bx) udává, kolik gramů rozpustných pevných látek – především cukru – je obsaženo ve 100 gramech kapaliny. Například, pokud hodnota Brix činí 15 °Bx, znamená to, že kapalina obsahuje 15 g cukru na 100 g roztoku. Brix se měří refraktometrem nebo hydrometrem.


Jak přepočítáme Brix na cukernatost?

Cukernatost, vyjádřená v procentech nebo v gramech na litr (g/l), je praktický způsob, jak určit množství cukru v ovocné šťávě, moštu nebo kvasu. Existuje pár jednoduchých vzorců a postupů, které Vám s přepočtem pomohou:

  1. Jednoduchý přepočet pro ředké roztoky:

    Pokud kapalina obsahuje minimální množství pevných látek jiných než cukry (např. ovocné kyseliny), můžeme předpokládat, že 1 °Bx odpovídá 10 g cukru na litr kapaliny. Například kapalina s hodnotou 12 °Bx obsahuje přibližně 120 g cukru na litr.

  2. Přesnější přepočet – korekce hustoty:

    Hustota roztoku se mění podle teploty a obsahu jiných látek. Používáme proto korekční tabulky, které tyto vlivy zohledňují. Například refraktometr zohledňuje teplotní korekce automaticky.

  3. Vzorec pro odhad alkoholu z Brix:

    Pokud se chystáte měřit potenciální alkohol v ovocném kvasu, můžete použít vzorec:

    Například kvas s 20 °Bx bude mít potenciální obsah alkoholu 12 % obj.


Jak měřit hodnotu Brix?

  1. Refraktometr:

    • Naneste vzorek kapaliny na hranol refraktometru.

    • Podívejte se proti světlu a odečtěte hodnotu na stupnici.

    • Refraktometry jsou rychlé, přesné a snadno použitelé.

  2. Hydrometr (cukroměr):

    • Hydrometr ponořte do kapaliny a odečtěte hodnotu na stupnici v bodě, kde se stýká kapalina s hydrometrem.

    • Vyžaduje větší objem vzorku, ale je spolehlivý.


Praktické příklady použití:

  • Jablkový mošt s hodnotou 14 °Bx obsahuje 140 g cukru na litr. Pokud máte 10 litrů moštu, obsah cukru bude 1400 g.

  • Pokud chcete dosáhnout finálního obsahu alkoholu kolem 10 %, budete potřebovat kvas s hodnotou Brix přibližně 16,7 °Bx.


Shrnutí

Přepočet Brix na cukernatost je jednoduchý, pokud pochopíte základní principy. Přesné měření a interpretace hodnot Vám umožní lépe kontrolovat proces kvašení, optimalizovat výsledný produkt a maximalizovat kvalitu Vašich výborů. Pokud máte jakékoliv dotazy, neváhejte se obrátit na náš e-shop – rádi Vám poradíme!

Nákupní košík eshop-basket
tick Zboží bylo přidáno
Váš nákupní košík je prázdný.
Položek: 0 ks
Celkem s DPH: 0 Kč

Nákupní košík
╰➤ AKCE ↘︎ %
6 560,33 Kč bez DPH
8 480 Kč 7 938 Kč

2 000 Kč bez DPH
2 680 Kč 2 420 Kč

Novinka

Parametrické vyhledávání

u sortimentu

Kvasnic a enzymů

Ať chutná lépe, jak vizovice!

Doporučujeme:
100 Kč bez DPH
112 Kč
32,23 Kč bez DPH
39 Kč
211,57 Kč bez DPH
256 Kč
Najdete nás na facebooku
Refraktometr® Est.2012

Originál je jen jeden!

A ten náš od roku 2012...

Kvalita,

po které toužíte.

Hodnota,

kterou si zasloužíte.

 

Nahoru