Zavřít
Kategorie
Kontaktujte nás:
Global Filament s.r.o
Teslova 1129/2
Ostrava
70200
Česká Republika

Petr Machala
+420 725 263 474
info-zavinac-refraktometr-eshop.cz
Socialní sítě

 

Udělte nám recenzi

 Nebudeme Vás nikdy

obtěžovat s různymi dotazníky

(heureka atd)

...ale rádi uvítáme

Vaše názory!

napište nám recenzi:

RECENZE GOOGLE

Copyright ©

Veškerý obsah

těchto webových

stránek je chráněn

autorským právem.

Není dovoleno 

kopírovat jakýkoliv

obsah stránek. 

Stupnice vyvinuty v naší

společnosti, jsou autorským

právem značky

Refraktometr®

a vztahuje se na ně

právní ochrana registrovaných

technických řešení.

 §   Copyright ©

refraktometr-eshop.cz  

 

KONGENERY A DOCUKROVÁNÍ KVASU – VLIV TYPU KVASINEK NA KVALITU DESTILÁTU


Kongenery a docukrování kvasu – vliv typu kvasinek na kvalitu destilátu

Kvalita výsledného destilátu je silně ovlivněna složením kvasu, použitými kvasinkami a technologickým postupem fermentace. Tento článek se zabývá vlivem tzv. planých a šlechtěných kvasinek na tvorbu kongenerních látek při kvašení ovocných kvasů, především v souvislosti s docukrováním pomocí řepného cukru (sacharózy). Byly sledovány rozdíly v toleranci k alkoholu a schopnosti využití cukrů z ovoce versus dodaného řepného cukru, s důrazem na vznik nežádoucích vedlejších produktů.


1. Úvod

Destilace ovocných kvasů je tradiční metodou výroby destilátů s charakteristickým aroma a chutí původního ovoce. V mnoha případech se kvasy docukrují sacharózou pro zvýšení výtěžnosti alkoholu. Tato praxe je však kontroverzní, zejména pokud dochází k fermentaci za přítomnosti planých kvasinek, které mohou tvořit kongenery – vedlejší produkty fermentace, jež negativně ovlivňují senzorické vlastnosti destilátu.


2. Kvasinky – plané vs. šlechtěné


2.1 Plané kvasinky

Plané kvasinky (např. Candida, Pichia, Hanseniaspora) se přirozeně vyskytují na povrchu ovoce. Mají nízkou alkoholovou toleranci (obvykle do 11% obj.) a často neumí kompletně zpracovat všechny druhy cukrů přítomné v kvasu. Při docukrování fermentují přednostně jednoduché sacharidy, jako je glukóza a fruktóza, ale nejsou schopny efektivně využít složenější cukry nebo pokračovat v kvašení při vyšší koncentraci alkoholu.

Navíc produkují vysoké množství kongenérů, jako jsou vyšší alkoholy, estery, aldehydy a mastné kyseliny, které mohou vést k ostrému, nepříjemnému destilátu.

2.2 Šlechtěné kvasinky

Šlechtěné kvasinky, např. vybrané kmeny Saccharomyces cerevisiae, byly cíleně vyšlechtěny pro:

  • vysokou alkoholovou toleranci (až 20 % obj.)

  • efektivní zpracování širokého spektra cukrů

  • nízkou tvorbu kongenerních látek

Při použití šlechtěných kvasinek je možné bezpečně docukrovat kvas pomocí sacharózy bez rizika vzniku nežádoucích aromatických složek. Fermentace probíhá řízeně a výsledkem je čistý a jemný destilát, srovnatelný kvalitou například s jemnou vodkou.


3. Docukrování – rizika a přínosy

Docukrování kvasu řepným cukrem (sacharózou) je legální a běžně praktikované, zejména v případech nízkého obsahu přírodních cukrů v ovoci. Klíčovým faktorem je však správná volba kvasinek.

  • Při použití planých kvasinek dochází k selektivní fermentaci dodaného cukru, zatímco cukry obsažené v ovoci zůstávají nevyužity. Fermentace často končí předčasně v důsledku nízké alkoholové tolerance, a dochází k masivní tvorbě kongenerních látek.

  • Při použití šlechtěných kvasinek je možné plně zfermentovat jak sacharózu, tak přírodní cukry z ovoce, s minimální produkcí vedlejších nežádoucích látek.


4. Doporučení pro praxi

  • Pro kvalitní ovocný destilát se doporučuje vždy použít šlechtěné kvasinky s vysokou alkoholovou tolerancí.

  • Docukrování je bezpečné, pokud je fermentace vedena řízeně, za optimálních podmínek a pod kontrolou kvasného procesu.

  • Sledování pH, teploty a obsahu cukru během fermentace pomáhá minimalizovat riziko vzniku kongenerních látek.


5. Závěr

Tvorba kongenerních látek při fermentaci ovocných kvasů úzce souvisí s druhem použitých kvasinek. Plané kvasinky jsou nevhodné pro docukrované kvasy kvůli nízké alkoholové toleranci a nekontrolované produkci vedlejších látek. Naopak šlechtěné kvasinky umožňují efektivní fermentaci s minimem kongenerů a zajišťují vysokou kvalitu výsledného destilátu. V praxi je tedy klíčové fermentaci řídit a neponechávat ji spontánnímu průběhu.


Klíčová slova

kvasinky, kongenery, docukrování, sacharóza, ovocný kvas, fermentace, destilace, plané kvasinky, šlechtěné kvasinky, ethanol, kvalita destilátu



Nákupní košík eshop-basket
tick Zboží bylo přidáno
Váš nákupní košík je prázdný.
Položek: 0 ks
Celkem s DPH: 0 Kč

Nákupní košík
Letní Dovolená 2025🌴

Milí zákazníci,
v termínu :


 2. 7. – 11. 7. 2025 

čerpáme dovolenou.


 Všechny objednávky

vyřídíme hned po návratu.

Děkujeme za pochopení

a přejeme i vám krásné léto!

Refraktometr-eshop.cz 

╰➤ AKCE ↘︎ %
81,82 Kč bez DPH
125 Kč 99 Kč

2 000 Kč bez DPH
2 680 Kč 2 420 Kč

Novinka

Parametrické vyhledávání

u sortimentu

Kvasnic a enzymů

Ať chutná lépe, jak vizovice!

Doporučujeme:
100 Kč bez DPH
112 Kč
32,23 Kč bez DPH
39 Kč
211,57 Kč bez DPH
256 Kč
Najdete nás na facebooku
Refraktometr® Est.2012

Originál je jen jeden!

A ten náš od roku 2012...

Kvalita,

po které toužíte.

Hodnota,

kterou si zasloužíte.

 

Nahoru