Zavřít
Kategorie
Kontaktujte nás:
Global Filament s.r.o
Teslova 1129/2
Ostrava
70200
Česká Republika

Petr Machala
+420 725 263 474
info-zavinac-refraktometr-eshop.cz
Socialní sítě

 

Udělte nám recenzi

 Nebudeme Vás nikdy

obtěžovat s různymi dotazníky

(heureka atd)

...ale rádi uvítáme

Vaše názory!

napište nám recenzi:

RECENZE GOOGLE

Copyright ©

Veškerý obsah

těchto webových

stránek je chráněn

autorským právem.

Není dovoleno 

kopírovat jakýkoliv

obsah stránek. 

Stupnice vyvinuty v naší

společnosti, jsou autorským

právem značky

Refraktometr®

a vztahuje se na ně

právní ochrana registrovaných

technických řešení.

 §   Copyright ©

refraktometr-eshop.cz  

 

JAKÁ MÁ BÝT CUKERNATOST KVASU PŘED PÁLENÍM?


aká má být cukernatost kvasu před pálením?

Pokud jste někdy přemýšleli, jak dosáhnout perfektního destilátu, jedním z klíčových faktorů, na který byste se měli zaměřit, je správná cukernatost vašeho kvasu. Přesné měření cukru v kvasu vám zajistí optimální kvašení, správnou práci kvasinek a především kvalitní výsledek. Jaká je tedy ideální cukernatost a jak ji správně určit? Pojďme si to vysvětlit.

Optimální cukernatost kvasu před pálením

Cukernatost kvasu před pálením by se měla pohybovat mezi 2 až 4 % čisté sacharózy (po odečtení necukerných látek). 

  • Příliš nízká cukernatost (<4 %): Optimální výsledek , kvas dokonale prokvasil.

  • Příliš vysoká cukernatost (>8 %): Vysoká cukernatost může mít za následek, že kvas se začne kazit a alkoholová výtěžnost bude malá. Doporučujeme kvas restartovat lihovarskými kvasinkami a docílit dokonalého prokvasu.

Jak správně měřit cukernatost?

Pro měření cukernatosti se nejčastěji používají refraktometry nebo klasické cukroměry. Každý přístroj má své specifické vlastnosti, které je dobré znát:

1. Refraktometr (%Brix)

Refraktometr měří celkovou koncentraci rozpuštěných látek, včetně cukrů a necukerných podílů. Aby byla hodnota přesná, je nutné odečíst procento necukerných látek, které se liší podle druhu ovoce.

  • Příklad měření u švestkového kvasu:

    • Naměřená hodnota refraktometrem: 7 % Brix

    • Necukerné látky u švestek: 4 %

    • Skutečná cukernatost: 3 % (7 % - 4 % = 3 %)

2. Refraktometr RHX32-MS (°CK)

Tento přístroj zjednodušuje měření tím, že provádí korekci necukerných látek automaticky, pokud je správně nastaven. Výsledek je přímo uveden jako obsah zkvasitelných cukrů v jednotkách °CK.

3. Klasický cukroměr (ČNM)

Při použití ponorného cukroměru se stupnicí ČNM je korekce necukerných látek již zahrnuta v měření, a proto je výsledná hodnota orientačně přesná. Tento způsob je vhodný pro ty, kteří hledají rychlé orientační řešení bez potřeby manuální korekce.

Necukerné látky podle ovoce

Každý druh ovoce obsahuje určité množství necukerných látek, které je třeba odečíst od naměřené hodnoty. Pro lepší přehled uvádíme tabulku hodnot:

Druh ovoceNecukerné látky (%)
Jablka 3,0
Švestky 4,0
Hrušky (máslovky) 3,5
Hrušky (zimní) 5,0
Třešně 5,0
Maliny 3,5
Ostružiny 3,5
Meruňky 4,0
Jahody 3,5
Borůvky 3,5

 

Shrnutí

Ideální cukernatost kvasu před pálením by měla být mezi 2–4 % po odečtení necukerných látek. Pro přesné měření využijte refraktometr nebo cukroměr a nezapomeňte provést korekci na necukerné látky podle druhu ovoce. Díky tomu dosáhnete přesných výsledků a zajistíte si kvalitní výsledný destilát.

Pamatujte, že preciznost v měření a úpravě cukernatosti je klíčem k úspěchu. S trochou péče a správnými nástroji může být váš kvas vždy perfektní!

Nákupní košík eshop-basket
tick Zboží bylo přidáno
Váš nákupní košík je prázdný.
Položek: 0 ks
Celkem s DPH: 0 Kč

Nákupní košík
╰➤ AKCE ↘︎ %
6 560,33 Kč bez DPH
8 480 Kč 7 938 Kč

2 000 Kč bez DPH
2 680 Kč 2 420 Kč

Novinka

Parametrické vyhledávání

u sortimentu

Kvasnic a enzymů

Ať chutná lépe, jak vizovice!

Doporučujeme:
100 Kč bez DPH
112 Kč
32,23 Kč bez DPH
39 Kč
211,57 Kč bez DPH
256 Kč
Najdete nás na facebooku
Refraktometr® Est.2012

Originál je jen jeden!

A ten náš od roku 2012...

Kvalita,

po které toužíte.

Hodnota,

kterou si zasloužíte.

 

Nahoru