Zavřít
Kategorie
Kontaktujte nás:
Global Filament s.r.o
Teslova 1129/2
Ostrava
70200
Česká Republika

Petr Machala
+420 725 263 474
info-zavinac-refraktometr-eshop.cz
Socialní sítě

 

Udělte nám recenzi

 Nebudeme Vás nikdy

obtěžovat s různymi dotazníky

(heureka atd)

...ale rádi uvítáme

Vaše názory!

napište nám recenzi:

RECENZE GOOGLE

Copyright ©

Veškerý obsah

těchto webových

stránek je chráněn

autorským právem.

Není dovoleno 

kopírovat jakýkoliv

obsah stránek. 

Stupnice vyvinuty v naší

společnosti, jsou autorským

právem značky

Refraktometr®

a vztahuje se na ně

právní ochrana registrovaných

technických řešení.

 §   Copyright ©

refraktometr-eshop.cz  

 

JAK ZMĚŘIT ALKOHOL V PIVU?


Mnozí se ptají, zda je možné změřit přímo obsah alkoholu v pivu pomocí refraktometru, tím že kápneme na hranol jakékoliv pivo a budeme znát výsledek. Odpovědí je, že refraktometr určený pro měření alkoholu v přímo v hotovém pivu ve skutečnosti neexistuje. Existuje však refraktometr REF32SG, kterým můžeme změřit počáteční hustotu a hodnotu po vykvašení. Na základě těchto měření zjistíme stupňovitost piva, a tím i přibližné procento alkoholu.

Proč nelze vyrobit refraktometr přímo na hotové pivo?

I když refraktometr na konci kvašení ukáže určitou hustotu, tato hodnota sama o sobě neodráží obsah alkoholu. Pro správný výpočet alkoholu je potřeba znát jak počáteční cukernatost, tak i výslednou hustotu po kvašení. Pouhým měřením hustoty na konci kvašení tedy nelze přesně určit, kolik alkoholu v pivu vzniklo, protože neznáme původní obsah zkvasitelných cukrů, které se přeměnily na alkohol.

Příklady s cukry

Pro lepší pochopení si představme následující příklady pouze s cukry:

  • Příklad 1: Na začátku kvašení máme cukernatost 10 %, na konci kvašení 5 %. To znamená, že se vytvořilo přibližně 3 % alkoholu.
  • Příklad 2: Na začátku kvašení máme cukernatost 20 %, na konci kvašení 5 %. V tomto případě vzniklo přibližně 9 % alkoholu.

Přestože refraktometr měří na konci kvašení stejnou hustotu (5 %) v obou případech, ve skutečnosti se obsah alkoholu výrazně liší. Tento rozdíl nelze zjistit pouze z měření hustoty, protože refraktometr nezohledňuje počáteční cukernatost.

Jak správně měřit alkohol v pivu

Pokud chcete přesně změřit alkohol v pivu, budete potřebovat přístroj, který dokáže měřit specifickou hmotnost mladiny. Takový přístroj se nazývá REF32SG-M a je to profesionální pivovarský cukroměr, který měří specifickou hmotnost mladiny v rozsahu 1.000 ~ 1.120 a hodnotu Brix o rozsahu 0-31 %.

Tento přístroj funguje na principu lomu světla, podobně jako běžné refraktometry, ale je speciálně navržen pro pivovarské účely. Stačí nanést 1-2 kapky kapaliny na hranol, sklopit krytku a ihned odečíst hodnotu Brix nebo specifickou hmotnost mladiny. To vám umožní přesně spočítat alkohol v pivu, protože tento přístroj nejen měří cukernatost před kvašením, ale také po něm.

Stupňovitost piva

Zde je přehled stupňovitosti piva a odpovídající hodnoty:

Závěr

Pro měření alkoholu v hotovém pivu tedy neexistuje univerzální přístroj, který by mohl přesně změřit alkohol bez dalších informací. Místo toho je nutné pořídit přístroj, který měří specifickou hmotnost mladiny, jako je REF32SG-M. Tento přístroj je určen k měření jak počáteční cukernatosti, tak i hustoty po kvašení, což je klíčové pro přesný výpočet obsahu alkoholu v pivu.

Pokud máte jakékoli další dotazy ohledně měření alkoholu v pivu nebo výběru vhodného přístroje, neváhejte nás kontaktovat.

Odkazy vztahujicí se k tomuto tématu:

Vypočet stupňovitosti piva refraktometrem

REF32SG-M : Refraktometr na pivo.

Nákupní košík eshop-basket
tick Zboží bylo přidáno
Váš nákupní košík je prázdný.
Položek: 0 ks
Celkem s DPH: 0 Kč

Nákupní košík
╰➤ AKCE ↘︎ %
2 000 Kč bez DPH
2 680 Kč 2 420 Kč

6 560,33 Kč bez DPH
8 480 Kč 7 938 Kč

Novinka

Parametrické vyhledávání

u sortimentu

Kvasnic a enzymů

Ať chutná lépe, jak vizovice!

Doporučujeme:
100 Kč bez DPH
112 Kč
32,23 Kč bez DPH
39 Kč
211,57 Kč bez DPH
256 Kč
Najdete nás na facebooku
Refraktometr® Est.2012

Originál je jen jeden!

A ten náš od roku 2012...

Kvalita,

po které toužíte.

Hodnota,

kterou si zasloužíte.

 

Nahoru