Zavřít

MĚŘENÍ KVASU


 

.....jak správně určit cukernatost kvasu?

 

 

U brixova,ballingova sacharometru je nutné odečítat procento necukrů k stanovení správné hodnoty cukernatosti.

Československý normalizovaný moštoměr (ČNM) již počitá s necukry v průměrné hodnotě tímto se brixův a balingův sacharometr stavá přesnějšími po správném odečtu necukrů. Ovoce ani její jednotlivé odrůdy nemá nikdy konstantní podíl necukrů proto se spokojujeme jen s přibližným určením. U jednotlivých druhů ovoce se musí tedy odečítat podíl necukernatý který nám určí výsledné čisté cukry obsažené v kvasu. 

Obecné přiklady:  (kolik se má odečítat?)

                                     Třešně   5-5,5%  (podle stupně zralosti) 

                                     Bobulovité ovoce 3-3,5%

                                     Jablka 3%              

 Čím je ovoce zralejší tím menší podíl připadá na látky necukerné

Surovina

Obsah necukrů v moštu (%)

 

Naměřím-li 5% refraktometrem kolik mám čistých cukrů v kvasu?

Jablka

3,0

 2%

Švestky,meruňky,broskve

4,0

1% 

Hrušky

3,5

 1,5%

Třešně,Višně

5,0

0% 

 


Pokud jste zvyklí na hodnoty které Vám udává Vás skleněný cukroměr se stupnicí českého normalizovaného moštoměru. Prosím použijte níže uvedenou převodní tabulku:

 

Pro vetší náhled pokračujte odkazem:  http://www.refraktometr-eshop.cz/Img/cs/aaa/NMBrixA.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nákupní košík eshop-basket
tick Zboží bylo přidáno
Váš nákupní košík je prázdný.
Položek: 0 ks
Celkem: 0 Kč
Nákupní košík
Nejprodávanější
Nahoru